dilluns, 31 d’agost del 2009

Final del blog

Amb aquesta entrada posso punt i final al meu blog de Ntae.

El bog m'ha servit per anar fent un petit resum de totes les eines, exercicis, activitats que hem conegut a l'asignatura. En el meu blog també he publicat noticies que m'han impactat o que he volgut compartir amb els meus companys, totes referents algun tema tecnologic o referents a l'educació.

Per a mi Ntae a estat una asignatura que li he extret molt "de suc", vull dir que m'ha servit per coneixer coses que no tenia ni idea que existien. Jo em consideraba un bon "informatic" a nivell d'usuari però ara gràcies al curs puc considerar-me també un bon informatic a nivell docent. Tot el que he après ho podré utilitzar en el meu futur com a mestre.
També he consegut eines que em serviran com un usuari d'informatic a casa, com pot ser els preferits de google, ja que abans els meus preferits només podiea tenir-los al meu ordinador i moltes vegada els habia perdut al cambiar d'ordinador, ara conec una eina que em permet guardar aquests preferits a Internet.

L'asignatura en generla estic satisfet perque apart de haver apres, com ja he explicat, gairebé tot ho hem fet des d'un de vista pràctic, i crec que això es bàsic amb aquestes eines ja que li agafes "el truquillo" quan toques, investigues i jugues amb aquests recursos. També crec que el fet de haver-hi temes que els han explicat els companys o nosaltres mateixos en ha servit per possar-nos a la pell d'un mestre.

Espero que el blog hagi servit d'ajuda als companys que l'han consultat.

Reflexions

Les noves tecnologies estan agafant cada vegada més força en el món de l'educació i se ha creat una necessitat de conèixer-les. Avui dia ens vam trobar que moltes de les coses que es realitzen s'utilitza l'ordinador com eina de treball, i hi ha moltes de les utilitats que tenen els ordinadors que un percentatge de la població desconeix. Si es fa avui dia indespensable del coneixement i utilització dels ordinadors, ja no diguem d'aquí a uns quants anys endavant. Crec que el coneixement de les noves tecnologies hauria d'estar a l´abast de tots, com un ensenyament indespensable.

Aquest és l'objectiu que jo he vist a l'asignatura de NTAE, i personalment crec que m'ha servit per veure que creia que dominava un ordinador però m'han demostrat que hi ha moltisimes eines que es poden utilitzar i molts recursos "amagats" tan al meu ordinador com a la red. Tots el recursos explicats a classe crec que seràn útils en el meu futur com a docent.

Acabo dient "La tecnologia possa en les nostres mans moltes eines però és el mestre l'encarregat de utilitzar-les per guiar a l'alumne en el seu procès d'aprenentatge, si el mestre no vol utilitzar-les, les eines per si soles no ensenyen".

La pissarra interactiva

Una de les noves tecnologies que hem tractat i que jo mai havia utilitzat són les pissarres interactives.
Aquesta pissarra digital ens permet escriure i dibuixar des de l'ordinador i amb colors, enmagatzemar les diferents pissarres (visualitzar el seu text, imatge i so), a més d'interactuar amb programes i persones. També ens permet fer una escritura directa sobre la pissarra, fer subrayats, i interactuar amb els programes, a més d'altres utilitats del software associat. (extret de: http://dewey.uab.es/pmarques/pdigital/es/pizinteractiva.htm#pizinteractiva)

Tots vam participar en les activitats proposades pel grup que conduia la sessió de la pissarra interactiva, vam experimentar i ho considero com una nova experiencia que em va sorprendre positivament. M'agrada tot aquest tema i la dinamica que es crea a la classe amb la pissarra.

En el següent video podem trobar a uns nens utilitzant una pissarra digital:

divendres, 28 d’agost del 2009

Youtube tampoc es lliure de censura religiosa

M'ha sorpres avui una noticia la versió digital de elpais.com, on hi ha publicada una noticia on informen que ha nascut una web molt similar al youtube però aquesta té una censura religiosa. La web és creada per persones àrabs i el que vol aconseguir és que els videos publicats respectin els ideals de l'islam, en aquesta web no poden sortir dones ni pot haver-hi música.

La meva pregunta és: Em d'arribar aquests extrems?

La noticia sencera la trobareu a: http://www.elpais.com/articulo/gente/YouTube/mujeres/musica/elpeputec/20090827elpepuage_4/Tes

Un curs a travès del Facebook?

M'he sorpres al veure aquesta noticia avui al diari "Elperiodicodecatalunya.com". En la noticia ens expliquen que la universitat oberta de Catalunya farà un curs pilot a travès del facebook.

Personalment, no se si aquesta es una de les posibilitats que ens ofereix la red social "facebook". Jo no m'imagino en un futur, cambiant l'anar a la universitat per estudiar a travès del facebook. Més accesible imposible però crec que poca gent té facebook si no es per un tema lúdic, o aquesta és la meva opinió pel que veig.

Si voleu veure tota la noticia sencera: El periodico de Catalunya

Velocitat d'Internet a Espanya

Si mirem aquesta noticia de "El periodico de Catalunya".

Podem veure que encara que Espanya és un dels països més desenvolupats tecnologicament, en el que es refereix a velocitat d'Internet estem el pais numero 43, estem a l'alçada de Perú.

El govern defensa el seu treball comparant el lloc que tenien fa 5 anys i el que tenen ara però com podem veure al final de la noticia " Ni la Asociación de Usuarios de Internet (AUI) ni la Asociación de Internautas están de acuerdo. «En este campo siempre hemos estado entre los peores de Europa —explica Miguel Pérez Subías, presidente de la AUI—. Es un problema de competencia. No la hay. Aquí la situación es de casi monopolio, con muy pocas operadoras prestando el servicio. Y luego ocurre otra cosa: los poderes públicos no son garantes del servicio que se presta, porque el proveedor, la mayor parte de las veces, se aprovecha». Desde la Asociación de Internautas, su presidente, Víctor Domingo, coincide en el diagnóstico —«aquí no hay ninguna inversión», sostiene—, pero también se plantea esto: «¿Cómo es posible que España siempre aparezca entre los países que más piratean teniendo una velocidad de descarga tan baja? Es algo que resulta imposible»."

Algun dia arribarà al top 5 en aquest tema Espanya?

dijous, 27 d’agost del 2009

Recursos digitals en l'educació (Noticia)

Avui el pais, en la seva versió digitalitzada, podem veure una noticia on comenten la importancia que esta assolint les noves tecnologies en l'ambit de l'educació.

M'agradaria destacar la frase que diu l'informe ""La irrupción de las nuevas Tecnologías del Aprendizaje y de la Comunicación (TAC) en la enseñanza es no sólo inevitable, sino también deseable.
És una frase que resumeix molt la tendencia que esta agafant la societat i resumeix l'idea que tota persona hauria de tenir, si les noves tecnologies estan aqui, perque no utilitzarles.

En la mateixa noticia es comenta el preu dels llibres i la pujada d'aquestos per el curs que comença, noticia tipica d'aquesta epoca de l'any.

Per veure tota la noticia sencera: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/recursos/digitales/suponen/mercado/libro/texto/elpepusocedu/20090827elpepusoc_11/Tes

dimarts, 25 d’agost del 2009

Noticia sobre la Wikipedia

Avui al diari digital elmundo.es es publica una noticia on es parla d'un dels punts que més crítiques a rebut la famosa enciclopedia lliure wikipedia.

En aquesta noticia es publica que a partir d'ara, hi haurà un grup de editors voluntaris que "vigilaran" les edicions que fagi la gent en les pàgines dels personatges importants en la societat. Aquests ediors només estrana revisant l'edició en anglès.

Aqui tenim la noticia sencera:
http://www.elmundo.es/elmundo/2009/08/25/navegante/1251182261.html

Crec que és un pas més per millorar aquesta enciclopedia. El meu grup de treball vam tractar aquest tema i vam veure que era molt fàcil modificar la informació i que no hi havia problema en introduir informació falsa.
La mateixa noticia ocmenta exemples del que es vol evitar...com introduir informació falsa a les pàgines de personatges famosos, dades equivoacdes, etc...

Crec que això s'anirà fent en totes les llengües ja que donarà un punt més de professionalitat i de cientificitat a la enciclopedia.

Elpais.com també es fa ressò d'aquesta noticia:
http://www.elpais.com/articulo/internet/Wikipedia/cambia/velocidad/veracidad/elpeputec/20090825elpepunet_1/Tes

dilluns, 24 d’agost del 2009

XTEC

Què és l'xtec?¨
És una xarxa telemàtica de l'educació de Catalunya. És propietat del departament d'educació de la Generalitat de Catalunya.

Quina és la finalitat de l'Xtec?
La seva funció es proporcionar eines de treball i informació sobre l'àmbit educatiu al professorat. Encara que tothom té acces a la web però hi ha zones restringides on nomès poden accedir els professors que treballen a una escola, ja que és aquesta la que demana el codi d'usuari al departament d'educacció.




Què podem trobar a la web?
Podriem difereniar diferents seccions, la primera els SERVEIS que ofereix la web:



  • Agenda: En aquesta secció podem trobar les noticies que fan referencies a futurs cursos de formacio, concursos, premis, conferències i altres informacions dirigides als mestres.

  • Correu: és un servei nomès per a usuaris registrats i és un sistema de correu intern per als usuaris.

  • Forum: Tenim la possibilitat d'accedir a un forum dins de la pàgina, els temes són proposats pels usuaris de la web, tothom podem llegir els temes però només els usuaris registrats podem escriure.

  • Mapa de la web: Ens mostra de forma esquematitzada l'estructura i els continguts de la web.

  • Atenció a l'usuari: En aquest apartat la web dòna la possibilitat d'aclarir dubtes als usuaris en diferents aspectes: suport i manteniment, gestió d'usuaris, gestió acadèmica, informació tècnica, guies, antivirus.

  • Contacte: és la forma de contactar amb la web.

La següent secció que trobem és CONTINGUTS:

  • Escola oberta
  • Projectes en xarxa: En aquesta secció és podem veure els treballs de altres pofressors o també un professor pot compartir el seu treball amb els altres.
  • Pàactica compartida: És un link on hi trobem models innovadors de treball a l'aula on es presenten com es poden treballars diferents competencies. Esta creada amb la funció de facilitar l'intercanvi d'experiencies.
  • Formació permanent: Es poden trobar cursos. És l'apartat per ajudar a un mestre a augmentar els seus coneixements, ajudar en el seu reciclatge o en la seva actualització.

Podem trobar també la secció Enllaços

En aquest apartat la pàgina ens presenta diferents enllaços a webs de una temàtica semblant o que poden ser interesants per als mestres. Es mostren enllaços a pagines com:

  • Edu3.cat
  • Edu365.cat
  • Viquipedia

Edu3.cat

Ed3.cat sorgeix de la col·laboració entre TV3 i el departament d'educació i ens ofereix una plataforma de difusió de videos educatius.


Podem dir que edu3.cat és una finestra oberta a tot el món, no només a la comunitat educativa, i permet visionar a temps real i de manera gratuïta videos de diferent temàtica.


Els videos estan classificats per la seva temàtica, per àrea i per nivell curricular. També podem trobar buscant una frase o una paraula concreta.


Apart de videos podem trobar audicions, comentaris dels videos i un bloc.


Confèrencia Anna Pérez

Dimecres 12 de novembre al auditori de la Universitat Blanquerna va tenir lloc una conferència a càrrec d'Anna Pérez on va tractar el tema dels blocs i l'aportació a l'educació a l'aula d'avui. L'Anna va esmentar les possibilitats que disposen aquests blocs i per a que són útils aquest a l'aula, la importància que té el fet de comunicar-se entre els alumnes, o entre escola i familia, etc.

L'Anna va explicar amb exemples aquest conceptes i va parlar de escoles on utilitzaven blocs i va projectar aquests exemples.

Gràcies a aquesta conferència vaig començar a veure lautilitat que tenen els blogs en l'educació, vaig poder començar a veure com es poden utilitzar aquestes eines en el meu futur a l'aula.

Citació de 5 frases amb el meu comentari propi:

- Alumnes del segle XXI, escola del segle XIX i mestres del segle XX. Aquesta és una de les frases que va utilitzar la conferenciant per introduir-nos al tema. L'Anna Pérez amb aquesta frase ens va voler fer veure que els mestres actuals no han cambiat de segle, mentre els alumnes ja han nascut al s. XXI i això vol dir que tenen l'informatica com una eina de vida, una eina molt quoatidiana. L'es escoles també han modernitzat les seves infraestructures per posar-se al nivell que requereix aquest segle, els mestres no ho han fet, utilitzen les eines antigues, la forma d'ensenyar no ha variat amb el pas de temps...

- Hem de donar sentit didàctic al youtube. Vull resaltar aquesta frase perquè actualment és molt criticat el youtube per molta gent, molts d'ells mestres. L'Anna Pérez ens va dir molt bé que el youtube és una eina que disposem, que tot és bo o dolent segons la utilitat que li donem.

- Qui és el protagonista, el nen o el mestre? Aquesta és la pregunta que tothom s'ha anat fent al llarg de la història de l'educació, durant molta part de la història s'ha cregut que el protagonista havia de ser el mestre, ja que és qui sap i és qui ha de trasnmetre el seu coneixements als seus alumnes. Per sort, actualment tenim clar que el protagonista ha de ser el nen, hem de bassar l'educació segons les necesitats i els interesos del nen.

- Escola tancada al món? Utilitzant els blogs i altres eines informàtiques, l'escola està connectada amb el món. Forma part d'una xarxa en la que pot compartir dades, coneixements, activitats, idees ... Hem d'oborir l'escola a l'exterior

- Hem de preguntar les coses als alumnes de manera que no es limitin a copiar i enganxar. Actualment amb les eines que disposen els nens, fer un treball on només hagin de buscar informació, els hi es molt fàcil, i molts podran trobar milers de pàgines sobre el tema, però molts ni faràn una lectura, per això hem de canviar el format d'un treball, l'informació és de molt fàcil acces, doncs que ells l'hagin de treballar, explicar, exposar, etc...

Pràctica video

Aquí tenim la tercera pràctica obligatòria. En aquesta pràctica és en grups de 4-5 persones i teníem que seguir un passos:
1. Gravar un vídeo que expressi un estat d'ànim.
2. Editar aquest vídeo
- Escollir les seqüències que vols
- Posar música
- Ha de sortir un subtítol al vídeo
- El vídeo a de tindre títol i crèdits al final
3. Crear el vídeo definitiu
4. Pujar el vídeo al youtube
5. Fer una entrada la bloc

Ara us presento el vídeo que he creat amb el meu grup. Membres del grup: Sofia (actriu principal), Gerard (actor principal), Anna, Xavi i Felipe.

Vídeo no recomanat per a persones estesades



Aquest és el vídeo final però tot projecte té uns passos i aquest són els que em seguit:
1. Al despatx vam estar gravant diferents seqüències on els dos protagonistes mostraven els seu estres a la feina, vam gravar també unes imatges de la ronda atapeïda i del nostre cotxe en circulació. En total teníem gravats uns 12 minuts.

2. Una vegada teníem tota aquesta gravació teníem que carregar-ho a l'ordinador, vam utilitzar el programa "pinacle studio"

3. Per editar el vídeo:
3.1 Vam escollir les imatges (seqüències) que volíem que sortissin al vídeo final (van omitir les seqüències de prova i les tomes falses)
3.2 Entre seqüències havíem de posar transicions
3.3 Posar una música adient i posar en concordança el volum dels diàlegs i el volum de la musica
3.4 Introduir un títol, un subtítol i els crèdits finals

4. Crear el vídeo, tenint en compte la qualitat que volíem, el pes total, i el tipus d'arxiu (.wav, .jpeg, .dvix, etc)

5. Pujar el vídeo al youtube, prèviament registrar a la seva web

6. Crear entrada al bloc. Per poder veure el vídeo podem posar un link al vídeo o posar un codi embet (la opció triada)

Confecció i publicació de la UUAA amb el JCLIC

La creació d’Unitat d’Aprenentatge Autònom té com a objectiu que el mestre pugui fer servir una eina per a que els nens puguin treballar d’un altre manera qualsevol tema de l’escola. És un suport extra per aconseguir aprofundir més el temari principal en cada caso. En les UAA no ens hem de trobar tot un sistema d’aprenentatge per a que el nen aprengui.

Els passos que hem de seguir són:

  1. Primer s’ha de tenir un lloc web a http://sites.google.com/ , que serà el lloc on posarem tota la teoria que vulguem donar.
  2. Un vegada es tingui tota la teoria introduïda dins d’aquest espai web, s’hauran de crear uns Jclic amb el objectius didàctics que es cregui convenient.
  3. Des d’aquest lloc web farem els enllaços corresponents als Jclic, que en aquest cas es troben penjats al servidor de Blanquerna.
  4. Publicar tota la riecció sencera del servidor+el nom de la teva carpeta+el nom del arxiu html

Aqui teniu l'enllaç a la meva UAA

dissabte, 22 d’agost del 2009

El meu primer Jclic

Avui a classe hem conegut el programa JCLIC i hem fet un projecte amb ell.

El primer que has de fer es aconseguir el programa Jclic Autor, al ser un programa lliure pots baixar-ho gratuitament des de l'Xtec.

Una vegada tens el programa crees un projecte nou, dins d'aquest projecte tens diferents pestanyes, la primera mediateca, has de introduir totes les imatges que necesitaras en totes les activitats.
Desprès has de crear les activitats, hi ha molt diverses, puzzle, associacions simples, complexes, omplir buits, sopa de lletres, mots en creuats, etc

Una vegada tens les activitats creades has de guardar el projecte i despres utilitzar la eina de crear pagina web.

Tindras 2 arxius, un .zip i un .html Aquests dos arxius els has de pujar al apartat webs quee ha creat el mestre i ficar-los a la teva carpeta.

Aqui teniu el meu Jclic

dimecres, 19 d’agost del 2009

Pràctica Audacity

Aquí tenim la segona pràctica obligatòria. Aquesta consta en agafar una cançó i treballar amb ella, amb l'objectiu de introduir entre la música de la cançó una frase teva.

Passos que s'han de seguir:
1. Obrir l'audacity i obrir la cançó que desitgis
2. Gravar una frase amb el micròfon
3. Amb l'eina silenciar crear un silenci per poder introduir la teva frase
4. Gravar una frase
5. Abans de la frase crea un "desvanecer" i just al acabar la frase un "aparecer"

Desvanecer --> la música va disminuint fins a quedar en silenci
Aparecer --> la música va augmentant des del silenci fins a col•locar-se al volum normal de la música

6. Exportar com .mp3. Així ja tindrem la cançó editada, i ara aquest és l’arxiu que la gent ha de escoltar.

Per pujar la cançó "editada" al bloc, hi ha dues opcions;
a) Posar l'arxiu i que la gent se'l tingués que baixar per poder-ho escoltar.
b) Buscar una pàgina gratuïta que et permeti-hi pujar la cançó i així reproduir-la directament.

Com pujar una cançó a Goear:
1. >Anar a la pàgina goear
2. Registrar-se a la pàgina web
3. Anar a la opció "upload"
4. Seguir els passos necessaris omplint el que et demanen
5. Aquí tens dues opcions, un link o un codi embed, aquest últim el que fa és directament posar un reproductor a teu bloc (opció més recomanable).

Pràctica I: Tractament imatge amb el GIMP

La pràctica que presento tot seguit té 3 parts molt diferenciades. En la primera veurem la fotografia original (gran tamany), en la segona ha de ser la mateixa imatge però redimensionada i finalment hem de retallar la imatge original.

En aquesta pràctica ens hem de fixar en 3 conceptes:
- Pes: El que ocupa el arxiu a la memòria del ordinador
- Mida: és el que medeix la fotogràfia físicament, i es medeix en pixels
- Resolució: ens indica el pixels que hi poden caber en una unitat de mida(ppp)

Primera fotografia:




  • Pès en memòria: 4.09 MB
  • Mida en pixels: 3456 x 2304
  • Temps de descàrrega: 5 minuts 31 segons
  • Qualitat imatge: 100
  • Format: .JPG

Segon pas, utilitzant el Gimp hem de redimensionar la fotografia original:

  • Pès en memòria: 61,8 KB
  • Mida en pixels: 800 X 533
  • Temps de descàrrega: 8 segons
  • Qualitat imatge: 40
  • Format: .JPG

Ultim pas, hem de retallar amb l'eina "cuter" del Gimp una part de la fotografia retocada i penjar-la. Aquesta imatge li direm "imatge escapçada".


  • Pès en memòria: 4.09 MB
  • Mida en pixels: 3456 x 2304
  • Temps de descàrrega: 5 minuts 31 segons
  • Qualitat imatge: 100
  • Format: .JPG

Tot el proces ens ha servit per veure que no té sentit penjar a internet o mes concretament al bloc una imatge molt gran, primer per que nomes es veurà en tamany estandar, segon, pel temps que triga en pujar-la i tercer perque la diferencia de qualitat es molt poca, gairabé insignificant.

També hem après a utilitzar minimament un programa d'edició d'imatge com es el Gimp.

dissabte, 15 d’agost del 2009

Nova eina per a la educació

L’altra dia a classe vam estar mirant diferents vídeos en els quals es presentaven diferents eines que s’estan utilitzant a l’educació com les pissarres digitals, comtes amb power point, etc.
Em va semblar un treball interessant i he estat mirant una mica per aquest ampli mon que es internet a veure si trobava alguna eina semblant a les treballades a classe i vaig trobar aquesta noticia.

El nou escriptori intel·ligent

Crec que es una eina que encara facilitarà molt mes l’aplicació a diferents mètodes de la nova ensenyança. Ja que el nen experimentarà el fet de amb la seva pròpia mà moure els objectes del escriptori i a moure’s per l’ordinador ja que ara el fa tot movent un ratolí. A part d’aquesta aplicació podem trobar moltes més i segur que en el futur podrem veure com apliquen a les escoles aquesta eina.

I vosaltres que penseu d’aquesta eina, la veieu interessant? A veure qui em comenta la primera actualització.

Felipe.